Astro Light; navigeren zoals Columbus

 

 

Onze landgenoot Mark Slats vaart momenteel in de Retro-Race de Golden Globe non-stop solo rond de wereld. Een grote uitdaging temeer omdat hij geen GPS mag gebruiken voor zijn positiebepaling. Met de sextant, de Zon en de Sterren moet hij zijn weg zien te vinden over de wereldzeeën.

Maar hoe werkt Astro eigenlijk? Columbus bijvoorbeeld in 1493, gelukte het om vanuit Haïti, na een reis van 3600 mijl landfall te maken in Lissabon. Hoe deed hij dat? Dat deed hij met Breedtezeilen m.b.v. de Poolster en de Zon.

En hebben wij daar nu in 2018 ook nog wat aan? Zeker! Alle technieken van de ouden zijn ook nu nog steeds prima te gebruiken. Hierover en meer gaat deze cursus “Astro Light”.

Astro omdat we werken met de Zon en de Poolster.

Light omdat we werken zonder ingewikkelde wiskunde.

Na afloop van deze ééndaagse cursus Astro Light ben je in staat overal op de wereld (maar ook gewoon op het IJsselmeer en de Noordzee) éénmaal per dag nauwkeurig je positie te bepalen.

Maar los van dit back-up aspect: als je snapt hoe het werkt daarboven, dan ben je niet langer een buitenstaander die   gefascineerd maar onwetend naar de hemelse bewegingen kijkt maar je schaart je in de eeuwenoude rij van zeelui die op eigen kracht en inzicht hun weg konden vinden over de wereldzeeën. Net zoals Mark Slats op dit moment. Astro will satisfy your soul!

 

Lit:

-Boordboek Zelfredzaam Zeemanschap; Dick Huges

-Astronavigatie van Columbus tot Willem Barentsz voor de moderne zeiler; Siebren van der Werf en Dick Huges

-De Zon als GPS, een praktische handleiding voor Astronavigatie; Dick Huges

-Klassiek Zeemanschap in de Praktijk, solo onder zeil de wereld rond; Dick Huges

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.