MET WIND, WATER EN ZON DE WERELD ROND

Met wind, water en zon de wereld rond. Een verhaal dat verteld moet worden.

MET WIND, WATER EN ZON DE WERELD ROND

INTRODUCTIE: HET KAN ANDERS EN HET MOET ANDERS

In september 2017 beginnen de twee jonge avonturiers Tjerk en Niels onder de naam Trintella4Green aan een reis rond de wereld. De afgelopen jaren hebben zij hard gewerkt om hun zeilschip volledig zelfvoorzienend te maken. Het doel hiervan is dat de reis gemaakt kan worden zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. ‘Met wind, water en zon de wereld rond’ is dan ook de missie. De missie heeft een belangrijke boodschap: ‘Het kan ander en het moet anders’. Tjerk en Niels zullen zich gedurende de reis bezighouden met het verzamelen en recyclen van plastic. Door middel van een filmverslag van de reis willen zij deze belangrijke boodschap overbrengen, hun kennis delen en tegelijkertijd mensen inspireren.

Niels en Tjerk in gesprek op het duurzame jacht.

TRINTELLA4GREEN: HET VERHAAL

Energieopwekking gebeurt op dit moment voornamelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen. Echter, de voorraden fossiele brandstoffen zijn eindig en raken op (zeer) korte termijn uitgeput. Daarnaast zorgt de verbranding van deze brandstoffen voor een enorme toename van broeikasgassen in onze dampkring, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. Als we op deze manier doorgaan, dan kan dit op korte termijn desastreuze gevolgen hebben.

AANPAK TRINTELLA4GREEN: VAN DIESEL NAAR DUURZAAM

Tjerk en Niels willen met hun schip aantonen dat het anders kan en moet. Bij de aanschaf van het schip was de volledige energievoorziening afhankelijk van de verbranding van fossiele brandstoffen. Zo laadde de dieselmotor de accu’s op wanneer er op de motor werd gevaren en stond er in de bakskist een dieselgenerator. Voor de gehele reis zou het schip 3000 liter diesel nodig hebben. Niels en Tjerk willen bewijzen dat dit gereduceerd kan worden naar 0. Door het goede voorbeeld te geven en hun kennis te delen, willen zij een groot publiek inspireren. Zij willen niet alleen een voorbeeld zijn op het water, maar voor iedereen die de stap naar een duurzamere wereld wil maken. Het is tijd voor verandering!

Bovenaanzicht met de zonnepanelen.

VOLLEDIG ZELFVOORZIENEND, HOE WERKT DAT?

Het schip wekt aan boord haar eigen energie op. Dit gebeurt door zonnepanelen die bevestigd zijn op het dek en de mast, door een windturbine in de mast en door de elektrische motor. Deze elektrische motor zal tijdens het zeilen energie opwekken door de schroefas die meedraait. Ook zal, met behulp van de opgewekte energie, van zout water drinkwater gemaakt worden. De energie wordt opgeslagen in accu’s, maar er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om energie op te slaan in waterstof. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zo zuinig mogelijke energieverbruikers. Er is bijvoorbeeld LED-verlichting en de boot wordt verwarmd met een infra-rood kachel.

Energie-opwekkers aan boord

ONDERWEG: AAN BOORD PLASTIC RECYCLEN

Onderweg op zee zullen kilo’s plastic afval worden gerecycled met slechts het gebruik van zonne-energie. Dit plastic afval zal met een net uit zee worden gevist en van stranden worden verzameld. De recyclemachine die gebruikt wordt, kan met behulp van zonne-energie plastic aan boord recyclen. Van het gerecyclede plastic zullen nieuwe plastic voorwerpen worden gemaakt. Ook zal een gedeelte van het verzamelde plastic maandelijks worden opgestuurd naar deelnemende scholen in Nederland. Dit plastic zal ter ondersteuning gebruikt worden tijdens de lessen om het avontuurlijker te maken voor de kinderen.

De reis van Trintella4Green langs de verschillende plastic “eilanden”

PROBLEEM: ZONDER BEELD GEEN VERHAAL

Met onze reis, die gemaakt wordt op een geheel zelfvoorzienend schip, willen wij laten zien hoe het anders kan én moet. Met dit unieke verhaal willen wij de nieuwe generatie inspireren. We willen onze kennis overdragen en ons verhaal laten zien. Maar zonder beeld is er geen verhaal en zonder verhaal geen overtuiging.

OPLOSSING: EEN AVONTUURLIJKE EN EDUCATIEVE DOCUMENTAIRE

De documentaire, bestaande uit meerdere delen, zal een avontuurlijk en educatief karakter hebben. Op deze manier zal Trintella4Green haar boodschap aan een breed publiek overbrengen en toekomstige generaties een nieuwe manier van leven laten zien. Er zal een speciale variant van de documentaire worden uitgebracht die gericht is op scholen. Zo wil de stichting op een avontuurlijke manier jongeren inspireren. De stichting wil de documentaire beginnen met deel I ‘Vertrek en Europa’.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.