Oostelijke wad CC-99


In september ben ik 4 weken rond gezworven op het Oostelijke wad. Mijn Cornish Crabber CC-99 Walvis heeft in het voorjaar 2020 een grondige opknapbeurt gehad en er zijn de nodige verbeteringen aangebracht. Goede reden om e.a. eens goed te testen.

Mooi rustig weer bij vertrek uit haven Noordergat in Lauwersoog

Op 3-9 ben ik vertrokken met rustig weer vanuit de thuishaven Noordergat. In een lange dagtocht Greetsiel bereikt. De sluizen zijn indrukwekkend en de tocht door een zeer mooi gebied naar het haventje is erg mooi. Het dorpje Greetsiel is ook leuk maar de volgende dag ben ik toch weer richting de sluizen gegaan. Door de sluizen ging het eerst maar buiten de brekers waren de golven wild. De voorspelde 5 Bft was op dat moment 35 knopen en ik wou de kluiver naar binnen halen. Met die wind ging dat niet goed en een flapperend voorzeil, deden me besluiten terug te gaan. De nacht heb ik voor de sluis doorgebracht en ik kon alles aan boord nog eens goed nalopen. De volgende ochtend met laag water weggegaan. Bijzondere ervaring. Ik had verwacht wel vast te zullen lopen, maar omdat de wind rustig was maakte ik me er geen zorgen over. Tegen de verwachting in kon ik blijven zeilen. Na heerlijk gezeild te hebben moest ik het besluit nemen, of Juist of verder naar Nordenei. Het zeilde lekker en wind en stroom waren gunstig dus Nordenei.

Nordenei is een mooie haven en met een goede ligplaats heb ik de tijd genomen om het eiland te verkennen. Ik had hardloopschoenen meegenomen dus mijn verkennen was in rustig joggingtempo. Dat heb ik ook veel op de andere eilanden gedaan. Als ik op het strand was heb ik nog wel eens een duik genomen voor weer verder te gaan.

Van Nordenei ben ik naar Baltrum gegaan. Een klein knus eiland met een leuk haventje. Maar als de omstandigheden gunstig zijn om verder te gaan is een dag voldoende. Op Langeoog ben ik wat langer gebleven want er waren toen een paar dagen met echt veel wind. Op zich had het gekund maar ik had geen haast en op het eiland wad genoeg te ontdekken.

Van Langeoog naar Spiekeroog gegaan. Ik denk wel mijn favoriete eiland. De tochtjes tussen deze eilanden zijn ook erg leuk. Ik had het geluk met een west-komponent in de wind dus ik kon nagenoeg alles zeilen. Met een voorspelling dat er een oostkomponent in de wind zou komen heb ik het er maar lekker van genomen op Spiekeroog tot de gunstige wind kwam om terug te gaan.

Op de terugweg heb ik alles gezeild en heb of geankerd of ben drooggevallen. Wat een genieten. Het was voor mij een eerste keer solo maar ik heb van elk moment genoten en me nooit alleen gevoeld.

Dit bericht is geplaatst in Opleidingscentrum. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.