CWO organisatie

De afkorting staat voor: stichting Commissie Watersport Opleidingen. De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de ANWB, het 
Watersportverbond en de Hiswa. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (bijv: kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, brandingsurfen etc.). Naast deze diploma’s voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma’s voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. De CWO wil de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland waarborgen en die kwaliteit zichtbaar maken voor de watersporters. De CWO is van mening dat plezier in watersport gewaarborgd wordt met een goede opleiding.

Het onderdeel CWO zeezeilschool Lauwersoog van Neptunamor biedt de discipline zeezeilen. In de CWO trainingsweekenden wordt de gelegenheid geboden om alle onderdelen te trainen.

Voor de zeezeilen is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor de instructeursniveaus geldt een minimum leeftijd van 21 jaar.

In de tabel onder is de opleidingsstructuur en de CWO criteria zeezeilen 2014 voor de discipline zeezeilen weergegeven in een overzicht.

In 2016 zijn de opleidingslijnen kajuitzeilen en zeezeilen geïntegreerd

CWO opleidingsstructuur zeezeilen

OpleidingOnderwerpenTheorie
CWO-1zeilklaar maken; windoriëntatie, koersvaren, stand en bediening zeilen, oploeven, afvalen, overstag gaan, gijpen, opkruisen, reven, assisteren bij haven manoevreskennis van binnenboordmotor, jacht etiquette, veiligheidsmiddelen, terminologie aan boord.
CWO-2Criteria CWO1, beoordeeld op een hoger niveau aangevuld met: aanleggen, afvaren, MOB, sluisvaren, ankeren, bediening apparatuur

vereiste ervaring >250M
CWO-3Als schipper verantwoording kunnen dragen voor een dagtocht van de een zeehaven naar de andere kunnen voorbereiden, goed aansturen bemanning, veiligheid, zeemanschap

ervaring > 750M
waarvan > 250M na CWO-2
windkracht tijdens examen 7-25 knopen
TKN en EHBO, communicatie afspraken
CWO-4 beperktAls schipper verantwoording kunnen dragen meerdagse tochten naar bekende bestemmingen. minimaal 1.000 zeemijl op zee gevaren hebben, waarvan 250 mijl na het behalen van niveau III; men 12 uur in het donker wacht hebben gelopen en 10 havens of zeegaten aangelopen hebben als schipper of diens plaatsvervanger.
RR&P
Marcom-B
CWO-4 volledigAls schipper verantwoording kunnen dragen meerdagse tochten ook naar onbekende bestemmingen.

vaardigheid Zi-3
>2500M; 1250M na CWO-3